Menu Zamknij

Choroby tarczycy

Dietetyk Zamość, odchudzanie Zamość Biłgoraj, Hrubieszów, Krasnystaw, Szczebrzeszyn, cukrzyca, cholesterol, nadciśnienie, niedoczynność tarczycy

Dietetyk Biłgoraj, Zamość, Hrubieszów, Szczebrzeszyn, Krasnystaw, Tomaszów Lubelski

Zaburzenia pracy tarczycy leczy się głównie farmakologicznie, jednakże zastosowanie odpowiedniej diety wspomaga proces leczenia. Dieta w chorobach tarczycy to tak zwana dieta tarczycowa. Ma ona na celu przede wszystkim zapobieganie niedoborom ważnych składników odżywczych oraz mineralnych. Do prawidłowego funkcjonowania tarczycy niezbędny jest jod, który można znaleźć w morskich rybach. Aby dieta w chorobach tarczycy skutecznie wspomagała proces leczenia hashimoto, niedoczynności lub nadczynności, musi się w niej znaleźć odpowiednia ilość białka. Właściwe odżywianie w przypadku osób z zaburzeniami tarczycy polega także na niespożywaniu produktów wysokokalorycznych, które przyczyniają się do wystąpienia otyłości.

Tarczyca odpowiedzialna jest za regulację metabolizmu całego organizmu. Hormony tarczycy tyroksyna i trójjodotyronina wpływają na regulacje podstawowej przemiany materii i termogenezy, na prace układu nerwowego, krążenia. Zaburzenia w funkcjonowaniu gruczołu mogą mieć niebezpieczne konsekwencje dla zdrowia.

Przy niedoborze hormonów tarczycy dochodzi do spowolnienia przemiany materii. Stan ten nazywamy niedoczynnością tarczycy. Najczęstsze objawy niedoczynności tarczycy to odczucie zmęczenia, senności, męczenie się, bóle głowy, zaparcia, wypadanie włosów, uczucie zimna, suchość skóry. Niedoczynność tarczycy leczy się przez podawanie jej hormonów, a także stosowanie odpowiedniej diety.

Jednym z najważniejszych składników niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy jest jod. Blisko  80% całkowitej ilości jodu znajduje się właśnie w tarczycy. Jod jest składnikiem hormonów trójodotyroniny i tyroksyny. Niedobór tego pierwiastka może doprowadzić do niedoczynności tarczycy, przerostu gruczołu i powstania tzw. wola, zaburzenia płodności (poronienia), opóźnienia rozwoju fizycznego i umysłowego. Na obszarach, gdzie są niedobory jodu stosuje się jodowanie soli kuchennej. Najwięcej jodu znajduje się w rybach morskich.

W produktach znajduje się jednak wiele substancji tzw. wolotwórczych, które utrudniają wykorzystanie jodu z pożywienia, a także syntezę hormonów. Są to siarkocyjaniny – ich źródłem jest między innymi kapusta czy brukselka oraz hemaglutyniny – znajdują się w nasionach roślin strączkowych. W diecie chorych z niedoczynnością tarczycy ich ilość powinna być ograniczona.

W niedoczynności tarczycy powinno się także zadbać o odpowiednia podaż białka, tak aby pokrywało ono minimum 15 % zapotrzebowania na energię. Dobrym źródłem białka jest np. chude mięso drobiowe i ryby.

Bardzo ważna jest również odpowiednia ilość składników mineralnych w diecie takich jak żelazo, magnez, potas, selen czy cynk. Niedobór żelaza czy selenu może wpływać na nieprawidłową przemianę hormonów do ich aktywnych form.

Nadczynność tarczycy z kolei spowodowana jest nadmierną produkcja hormonów. Najczęstsze objawy nadczynności to nadpobudliwość, drżenie rąk,  nadmierna potliwość, obrzęki, biegunki. W nadczynności tarczycy dochodzi do zwiększenia zużycia tlenu, przemiany białek, tłuszczów i węglowodanów. Dieta jest jedynie uzupełnieniem leczenia farmakologicznego i polega na dostarczeniu zwiększonej ilości energii, białka, witamin i składników mineralnych.

Istotna  jest odpowiednia podaż białka ze względu na występujący nasilony jego rozpad. Zaleca się podawać ok. 1,5 do 2 g białka na kg masy ciała na dobę. W związku z dużym zapotrzebowaniem na składniki odżywcze należy zadbać o gęstość odżywczą diety. Należy więc unikać tzw. pustych kalorii jak słodycze, słone przekąski, a zamiast nich wybierać pełnowartościowe przekąski czy desery.

W nadczynności tarczycy wzrasta ponadto zapotrzebowanie na składniki mineralne i witaminy, dlatego dieta powinna być urozmaicona. Dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy niezbędna jest witamina A. Źródłem witaminy A w diecie są ryby, jaja oraz oleje rybne (trany) a także produkty pochodzenia roślinnego dostarczające tzw. prowitaminy A (karotenów) takie jak marchew, pomarańczowa papryka, pomidory, morele, brzoskwinie.

Przy nadczynności tarczycy nie zaleca się mocnych naparów z herbaty i kawy, które mogą wpłynąć pobudzająco na pracę serca i układ nerwowy.

Potrzebujesz diety w chorobach tarczycy przy pomocy której osiągniesz prawidłową wagę ciała i lepsze samopoczucie zapraszam do kontaktu. Pomogę Ci zadbać o Twoją sylwetkę i zdrowie.

Dietetyk Biłgoraj, Zamość, Hrubieszów, Szczebrzeszyn, Krasnystaw, Tomaszów Lubelski

Kontakt:

Tel. 795 319 950

E-mail: kontakt@strus-dietetyk.pl